Čočkový salát a žádný blaf

21. června 2018 v 20:53 | Celeste* |  LAZY COOKBOOK
Většina lidí zná čočku jako takovou tu hnilobně hnědou kaši s párkem. A to je v zásadě veškerá vynalézavost, která postihla tuhle potravinu v našich jídelnách. Na druhou stranu každý vegan umí z čočky připravit neskutečné množství různých pokrmů. A nabíc fakt výborných! Takže vám jeden nově oblíbený představím, ať chytíte nějakou inspiraci.

Co na to: /4 slušné porce/ balení čočky (500 g obvykle), několik velkých listů salátu (dubový list nebo hlávkový), jedno balení balkánského sýra (250 g obvykle), dvě velké cibule, olej, alespoň malý pytlíček oliv, tři velká rajčata... a pak možno přidat něco dalšího jako třeba trochu pórku, okurky, klidně nakládačky
Náčiní: jeden větší hrnec, pánev, velká mísa, vařečka
Příprava: 20-30 minut, podle rychlosti nože :)


Čočku vysypte do hrnce, propláchněte, zalijte vodou a nechce namočenou alespoň 2 hodiny. Vodu pak z hrnce slijte, nalijte novou a v té teprve přiveďte k varu. Mezitím si připravte zeleninu - nakrájejte ji na kousky, které v pohodě napíchnete na vidličku a menší. Olivy stačí mezi prsty rozpůlit, sýr v ruce rozemnout na malé drobty.
Čočku po uvaření slijte - vaří se do měkka fakt pár minut! - a nechte vychladit třeba na parapetu. Než vychladne, na pánvi si na dvou lžících oleje osmahněte nakrájenou cibul. Sundejte a na pánvi můžete ještě mírně přihřát nakrájená rajčata. Až bude čočka vlažná, smíchejte ji se vším ostatním v míse. Hotovo!

Tipy k vaření:
  • Čočka je jednoduchá na přípravu! Nenechte se zmást, není třeba papiňák a při řádném namočení se vaří opravdu krátce! A bacha, solí se vždycky až po uvaření!
  • Při smažení cibul nechte chytnout barvu (začne jen místy zlátnout), trochu ztlumte plamen na vyšší teplo ale to nejvyšší. Do pánve cákněte trochu vody, zamíchejte a nechte odpařit. Voda vždy odlepí připálené ze dna pánve a cibul bude díky tomu postupně hnědnout a karamelizovat. Až bude krásně hnědá a měkkčí, je hotová.
  • Balkánský sýr je zdaleka nejlepší od značky Pilos v Lidlu nebo Balsýr "vousatým týpkem na oslíkovi" na obalu. Ten od Madety fakt nemůžu vidět, špatně se drolí a podivně chutná. Ten od President je zase jako bahno.
  • Čočku nesypte do mísy horkou, jinak totálně uvaříte nakrájené listy salátu. Není to vtip, fakt to pak není moc dobrý :D

zdroj obrázku: Beachbody, čekněte taky jiné verze na BBC Food, Simply Recipes nebo Snixy kitchen
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama